Οι dames flottantes και το savoir faire της πισίνας


old lady floating

Αγαπητές dames flottantes απανταχού της Ελλάδος,

Επιπλεύστε ελεύθερα στην απέραντη, ανεπανάληπτη Ελληνική θάλασσα. Καθίστε εκεί, στην παραλία, στα ρηχά ή στα βαθιά, με το φουσκωτό μαξιλαράκι ή τη σανίδα σας, την ψάθα, το turban ή τη σκούφια με τα χρυσάνθεμα και τις γυαλούμπες αλά Τζάκι Κένεντι και μουλιάστε, με τις φιλενάδες σας, ως το βράδυ, “κολυμπώντας” λίγα μέτρα αριστερά, λίγα μέτρα δεξιά και φλυαρώντας ως τη Δευτέρα Παρουσία. Κάντε αναπηδήσεις, κάντε κυκλάκια με τα χέρια, κάντε ό,τι θέλετε, έχετε βεβαίως δικαίωμα στην άσκηση και την αναψυχή.

Όταν όμως μαζευτείτε από τα θέρετρα, όταν μπει το φθινοπωράκι και διακοπούν τα δρομολόγια λουομένων προς και από Αυλάκι και Λούτσα, όταν θελήσετε να συνεχίσετε την άσκηση (την άσκηση, επαναλαμβάνω), θυμηθείτε, παρακαλώ, πως το κολυμβητήριο δεν είναι παραλία. Είναι χώρος άθλησης στον οποίο καταφεύγουμε και μερικοί άλλοι τύποι, που τη βρίσκουμε να βάζουμε σκουφάκι και goggles και να κολυμπάμε πάνω-κάτω στη λωρίδα, ακολουθώντας μαγεμένοι τη μαύρη γραμμή στον πυθμένα… Χωρίς να συναντάμε επιπλέοντα εμπόδια ει δυνατόν. Χωρίς να μας ζαλίζει η αναμετάδοση καυτών ειδήσεων της γειτονιάς από επιπλέον σκουφάκι σε επιπλέουσα καπελαδούρα. Μπούρου μπούρου, μια ώρα ολόκληρη. Κακά τα ψέμματα, λίγο το σκουφάκι, λίγο η ωτοασπίδα για να μη μπει το νερό, λίγο το νερό που μπήκε, δεν ψιθυρίζετε ακριβώς…

Οι πισίνες έχουν κανονισμούς γραμμένους, έχουν κι ένα άτυπο σαβουάρ φερ. Συνήθως, ας πούμε, κάποιες λωρίδες, λιγότερες ή περισσότερες, είναι για “προχωρημένους” κολυμβητές. Σχετική έννοια θα μου πείτε. Ορθώς. Αλλά εκεί είναι που ζητάει κανείς τη κοινή λογική. Αν είναι κενή λωρίδα, μπείτε και επιπλεύστε. Κάντε αναπηδήσεις, κάντε ποδήλατο, τα χεράκια πάνω, τα χεράκια κάτω. Κολυμπήστε πρόσθιο ως χελώνα, κανείς δεν θα ενοχληθεί. Αν όμως παρατηρήσετε ότι μπαίνει στο νερό κάποιος που κολυμπάει συστηματικά πιο γρήγορα από εσάς, ειδικά όταν στη λωρίδα είναι περισσότεροι των δυο, που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει “κυκλικά” η διαδρομή, ας είστε λίγο προσεκτικοί. Ενοχλεί η σημαδούρα, πώς να το κάνουμε. Αφού βλέπετε ότι δυο άνθρωποι αναγκάζονται να διακόψουν στη μέση της διαδρομής, να σας παρακάμψουν, να έχουν συνεχώς το νου τους μη σας χτυπήσουν στο ύπτιο, γιατί, διάολε, δεν πάτε παραδίπλα με τις λοιπές dames flottantes; Και, κυρίως, γιατί δυσανασχετείτε -τσ, τσ, τσ- όταν σας πιτσιλάει ο συγκολυμβητής σας λερώνοντας τα γυαλιά (ηλίου) σας;

Δηλώνω ευθαρσώς πως , ενώ σέβομαι απόλυτα την επιθυμία σας για άσκηση και το δικαίωμά σας στην κολύμβηση, ενώ εκτιμώ απεριόριστα το κουράγιο και τη δύναμη που σας κάνουν να έρχεστε ανελλιπώς στην πισίνα, ενώ εύχομαι στην ηλικία σας να μπορώ να κάνω το ίδιο, είμαι η πρώτη που θα κάνει επιθετικά δέκα χεριές πεταλούδα προκειμένου να εκκενώσω τη λωρίδα μου!

Αγαπητοί υπεύθυνοι κολυμβητηρίων απανταχού της Ελλάδος,

Βοηθήστε μας όλους να κολυμπήσουμε ειρηνικά αυτή τη σεζόν. Επιβλέψτε τις πισίνες σας, εξηγήστε με ωραίο τρόπο, ότι στα κολυμβητήρια πρέπει να τηρείται, αν μη τι άλλο, η κίνηση των κολυμβητών πάνω-κάτω στις λωρίδες, έστω και με πολύ αργό ρυθμό. Δώστε τους να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές λωρίδες για διαφορετικούς κολυμβητές. Επιφορτίστε τα βωβά και, συνήθως, αόρατα πρόσωπα που παρακολουθούν τους λουόμενους (υποχρεωτικά), με την αρμοδιότητα της τήρησης των κανονισμών. Αλλάξτε τις ώρες λειτουργίας, ώστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλούμενοι, που μπορεί στα νιάτα τους να ήταν η Dawn Fraser κι ο Mark Spitz, αλλά τώρα όσο να’ναι έχουν φρενάρει λίγο, όπως και οι πάσης φύσης και ηλικίας dames flottantes να επιπλέουν ελεύθερα, χωρίς να ενοχλούν τους λίγο πιο αθληταράδες που, χωρίς να είμαστε Φελπς, ε, ένα κατοστάρι όσο να’ναι θα θέλαμε να το ολοκληρώσουμε ανεμπόδιστοι. Σκεφτείτε λογικά: Οι λωρίδες είναι οκτώ.  Σε μια λωρίδα μπορούν να επιπλέουν ευτυχή τουλάχιστον οκτώ άτομα, ενώ σε μια λωρίδα περισσότεροι από τρεις κολυμβητές είναι δυστυχείς. Γιατί αφιερώνετε λοιπόν μόνο δυο λωρίδες στους “προχωρημένους” και μάλιστα στις ώρες αιχμής; Γιατί δεν αξιοποιείτε τη “μικρή” πισίνα, την παιδική, τις ώρες που δεν υπάρχει παιδική κίνηση, αφιερώνοντάς την στις σημαδούρες; Σε τελική ανάλυση, εφόσον υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, επενδύστε σε μια δεύτερη, μικρότερη πισίνα για τέτοια χρήση. Σεβασμός προς όλα τα μέλη σας, αυτό θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητά σας.

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s