Κακώς κείμενα


writers

Αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο κακής ποιότητας τα κείμενα σε πολλές ιστοσελίδες, τα άρθρα σε τόσα online μέσα, οι διάλογοι στα ελληνικά σήριαλ, οι υπότιτλοι στις ταινίες που βλέπουμε και, ναι, αρκετά διαφημιστικά κείμενα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ξέρω να σας πω γιατί.

Γιατί ο ίδιος άνθρωπος που θεωρεί λογικό και δίκαιο να πληρώσει διακόσια, τριακόσια, ακόμη και χίλια ευρώ για μια μακέτα, που επενδύει αρκετές χιλιάδες ευρώ στον σχεδιασμό ενός website, που ξοδεύει ένα πεντακοσάρικο για ένα application στο Facebook, που έχει δώσει δεκάδες χιλιάδες για την παραγωγή μιας ταινίας κι εκατοντάδες για να προβληθεί αυτή, εκτιμά πως ένα άρθρο ή κείμενο των 400-600 λέξεων πρέπει να κοστίζει πενήντα, βία εκατό, ευρώ. Θεωρεί πως το αγγλικό κείμενο της ιστοσελίδας, ή του ηλεκτρονικού του καταστήματος μπορεί να το γράψει όποιος έχει στο συρτάρι του ένα Lower  και πως, διάολε, γι’αυτό υπάρχει το Google Translate.

Ας υποθέσουμε πως για να παραδώσεις ένα άρθρο περίπου 600 λέξεων που θα δημοσιευθεί σε ένα online μέσο  -για να αναζητήσεις τις πληροφορίες, να τις διασταυρώσεις, να το γράψεις, να κάνεις την τελική διόρθωση- χρειάζεσαι κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες. Γνωρίζουμε ότι γι’αυτό το κείμενο η “αγορά” πληρώνει 50 ευρώ. Η ώρα σου εκτιμάται ένα τσικ παραπάνω από αυτήν της γυναίκας που βοηθά στις δουλειές του σπιτιού, και αρκετά τσικ παρακάτω από οποιονδήποτε άλλον ελεύθερο επαγγελματία, είτε αυτός είναι υδραυλικός, είτε λογιστής ή δικηγόρος. Γιατί εξ άλλου να εκτιμηθεί διαφορετικά; Στο κάτω-κάτω της γραφής ένα σχολείο όλοι το βγάλαμε, σιγά μη δεν μπορούμε να γράψουμε ένα κείμενο. Πέντε εγγλέζικα τα κουτσομάθαμε, σιγά που θα μάς μεταφράσει άλλος το μενού, το έντυπο, την ιστοσελίδα. Δεν πρέπει κάποτε να αποσβέσουμε κι αυτό το φροντιστήριο;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, ταλαντούχοι, που παράγουν καθημερινά πολλές χιλιάδες λέξεις που εμπνέουν, συγκινούν, πωλούν, ενημερώνουν, θυμώνουν, διασκεδάζουν, προωθούν, ενθουσιάζουν, δελεάζουν. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που είναι αγράμματοι και ανέμπνευστοι. Το πρόβλημα, ατυχώς,  έγκειται στο ότι λίγοι μπορούν να διακρίνουν και να εκτιμήσουν τη διαφορά, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν πως μέσα τους κρύβουν τον Λέοντα Τολστόι. Και πως μιλούν φαρσί τα αγγλικά, ωσάν υπήκοοι της Βασιλίσσης.

Αφιερώνω αυτό το κείμενο σε όλους μου τους φίλους και τις φίλες και σε τόσους αγνώστους κι άγνωστες, που λιώνουν κάθε μέρα πληκτρολόγια. Είθε να δικαιωθείτε μια μέρα. Αν κι έτσι που εξελίσσεται η παιδεία, η αγορά κι ο κράτος ολάκερος, το βλέπω πολύ χλωμό. 

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s