Οι οδηγοί της τρίτης ηλικίας


funny dog old lady drivingΟ πατέρας μου κι η μητέρα μου. Ογδόντα οκτώ και ογδόντα τριών αντίστοιχα. Με σώας τας φρένας, αρτιμελείς, κινητικοί, υγιείς. Φτου, φτου. Πλην όμως… “Πότε λες να σταματήσεις να οδηγείς μπαμπά;” Όποτε αποτόλμησα την ερώτηση,  δήλωσε θιγμένος.

Δεν τους αδικώ, οι τροχοί μας είναι η ελευθερία μας και, κυρίως, η αυτονομία μας. Παρ’όλο που και οι δυο περπατούν πολύ κι έχουν την τύχη να μένουν κοντά σε εμπορικό κέντρο, έχουν μάθει ορισμένα πράγματα να γίνονται με το αυτοκίνητο. Τους φαίνεται, για παράδειγμα, αδιανόητο να τους σταλούν τα ψώνια στο σπίτι, αντί να τα φορτώνουν και να τα ξεφορτώνουν μόνοι τους στο πορτ-μπαγκάζ. Τελευταία όμως παρατηρώ πως επιλέγουν συχνά-πυκνά το ταξί, ειδικά όταν πηγαίνουν κάπου που δε γνωρίζουν καλά τη διαδρομή, ή που είναι πιο δύσκολο να παρκάρεις.

Αυτό όμως που με έκανε να θέλω να γράψω, δεν είναι το πόσο συνδεδεμένοι ή εξαρτημένοι είμαστε όλοι από την αυτοκίνηση, ούτε το πώς εθελοτυφλούμε στις αδυναμίες που επιφέρει το γήρας.  Αυτό που με ώθησε στο πληκτρολόγιό μου, είναι η ασύλληπτα ηλίθια και αναποτελεσματική μέθοδος αξιολόγησης των οδηγών της τρίτης ηλικίας από το κράτος.

Η άδεια οδήγησης, σωστά, λήγει κάποτε. Σωστά επίσης, έχεις δικαίωμα να την ανανεώσεις, εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια. Συγκρατήστε το “κριτήρια”. Δεν θα υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της γραφειοκρατίας, ούτε της αενάου αναμονής για το παραδοτέο, την ανανεωμένη δηλαδή άδεια. Θα σταθώ όμως για λίγο, γιατί υπάρχει κι εδώ ένα στοιχείο σουρρεαλισμού.

Η μάνα μου (83) δεν πρόσεξε εγκαίρως πως έληγε η άδειά της κι έτσι βρέθηκε να πρέπει να την ανανεώσει αφού είχε λήξει. “Τιμωρήθηκε” σκληρά για την αμέλειά της – έμεινε δηλαδή χωρίς άδεια τους επτά μήνες που έπρεπε να περιμένει για να περάσει από τη δευτεροβάθμια επιτροπή μπλα μπλα μπλα, του Υπουργείου Μεταφορών (σημειωτέον, ότι ενώ πέρασε cum laude από την επιτροπή προ διμήνου, ακόμη δεν έχει παραδοθεί από το ΚΕΠ η καινούργια της άδεια. Που σε 3-4 μήνες, θα χρειάζεται πάλι ανανέωση…).

Ο πατέρας μου (88) από την άλλη, έχοντας πάρει πρέφα τι έπαθε η μαμά, έσπευσε να ανανεώσει την άδεια πριν αυτή λήξει. “Επιβραβεύτηκε” με προσωρινή άδεια, μέχρι να έρθει η ώρα της δευτεροβάθμιας επιτροπής, και δε σταμάτησε να οδηγεί ούτε μια μέρα.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, το μήνυμα ελήφθη. Ας επανέλθουμε στα “κριτήρια” που πρέπει να πληροί κανείς ώστε να ανανεωθεί η άδεια οδήγησης…

Όταν ήρθε η ώρα της περίφημης επιτροπής, ο ογδονταοκτάχρονος πατέρας, που βλέπει σαν αητός μετά τις επεμβάσεις καταρράκτη, πέρασε πετώντας το τεστ οράσεως με τα νουμεράκια στον τοίχο. Η δε μάνα, που άκουγε επιτροπή κι ανησυχούσε μην τυχόν την εξετάσουν στον ΚΟΚ και κοπεί,  μπήκε και βγήκε από την αίθουσα χωρίς καν να τη ρωτήσουν τι μέρα είναι ή σε ποια χρονιά βρισκόμαστε.  Έτσι, ρε αδελφέ, για το γαμώτο, για να έχει κι αυτή να λέει πως κάτι της τσέκαραν!

Όσο για τον συμβεβλημένο παθολόγο από τον οποίο “εξετάστηκαν” αμφότεροι, πριν περάσουν από την επιτροπή, εισέπραξε το δεκάευρο και υπέγραψε το χαρτί, χωρίς καν να μπει στον κόπο να τους χτυπήσει στο γόνατο με το σφυράκι, να δει αν αντιδρούν…

Έχουν να το λένε κι οι δυο πόσο γελοία είναι αυτή η διαδικασία. Γελοία, όχι γιατί διαφωνούν ότι θα έπρεπε από μια ηλικία και μετά να γίνεται έλεγχος πριν την ανανέωση του διπλώματος, αλλά γιατί, ουσιαστικά, έλεγχος δεν υπάρχει. Τούτων όλων λεχθέντων, παραμένουν στο βολάν, και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Έγκειται στην κρίση τους πότε θα τραβήξουν χειρόφρενο. Και όπως όλοι ξέρουμε, τώρα που μεγαλώσαμε, δεν είμαστε πάντα οι καλύτεροι κριτές των ορίων μας…

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s