Η κοινή λογική στο κενό


Η λαϊκή αγορά λέγεται έτσι γιατί είναι μια αγορά για το λαό. Μην αντικρούσετε την ετυμολογική μου ερμηνεία με ειρωνικά σχόλια περί της τιμής του ανήθου, το θέμα μου δεν είναι τα ζαρζαβατικά. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί η κοινή λογική (ο κοινός νους του  Πλούταρχου, που έγινε sensus communis απ’τους Λατίνους) ονομάστηκε έτσι, μιας και είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι πιο σπάνια σχεδόν κι απ’τον πολυτιμότερο λίθο.

Αν το κοινός είναι αντίθετο του σπάνιος, τότε η έκφραση “κοινή λογική” μόνον ειρωνική χρήση μπορεί να έχει. Αν πάλι το “κοινός” το δούμε με την πραγματική του έννοια, του πράγματος δηλαδή που μοιράζονται πολλοί, όπως η κοινή άποψη ή οι κοινές τουαλέτες, το πράγμα αλλάζει. Τότε η κοινή λογική λέγεται έτσι γιατί τη μοιράζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων και όλα εξηγούνται.

Στις εκλογές της 6ης Μαίου, η κοινή λογική ήταν φράση που συνόδευε τον προεκλογικό λόγο ενός εκ των κομμάτων. Φράση τεκμηριωμένη από προτάσεις, που ενέπιπταν στην κοινή λογική, όπως τουλάχιστον την κατανοούσα μέχρι το βράδυ εκείνης της Κυριακής. Προτάσεις, δηλαδή, πασιφανείς, μετρημένα κουκιά, εκ των ουκ άνευ. Δεν είχα την απαίτηση να είναι τόσο κοινή η λογική αυτή, που να καταφέρει να συμπαρασύρει το σύνολο του εκλογικού σώματος.  Άκουσα κι άλλα λογικά, κι ας μην επικαλούντο την κοινή λογική, όπως άκουσα (και συνεχίζω ν’ακούω) και πάρα πολλά παράλογα. Πίστευα όμως ότι θα επικρατήσει η λογική. Κοινή ή όχι, μικρή σημασία είχε.

Επικράτησε φαίνεται η λογική των πολλών, άρα η κοινή. Έτσι συνειδητοποίησα ότι τόσα χρόνια εγώ, πτυχιούχος γλωσσολόγος που περηφανεύομαι ότι κάνω σωστή χρήση της γλώσσας, χρησιμοποιώ μια έκφραση λανθασμένα.  Γιατί τη λογική που βοήθησε τον Αλέξη Τσίπρα να καβαλήσει το καλάμι και να ίπταται στον έβδομο ουρανό της αυταρέσκειας, προσωπικά δε θα την έλεγα κοινή. Λάθος μου.

Εξαιτίας της κοινής λογικής που επικράτησε, οι ελεύθεροι κι ωραίοι του προηγούμενου γύρου τώρα αναζητούν ταίρια. Συνοικέσια και παντρολογήματα, ολούθε. Σπίτια χαλάνε και σπίτια φτιάχνονται. Μέχρι κι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α τρέχει να νομιμοποιήσει τη σχέση του, εποφθαλμιώντας την προίκα των 50 εδρών. Χαμός για το πού θα μείνει το ζευγάρι, τι ρόλο θα παίζει η πεθερά, πόσα θα κάνει ο γαμπρός και πόσα η νύφη… Σαπουνόπερα κανονική, κωμωδία ή δράμα, εσύ αποφασίζεις.

Εν τω μεταξύ βαρέθηκα κι είπα να χτυπήσω μια μαρέγκα. Είχα τρία ασπράδια και ζάχαρη, μου βρισκόταν και κουβερτούρα σε σταγόνες (!) Είχα ρεύμα – μεταχαράτσιο, πολυτελέστατο – και μίξερ, βρήκα και λίγη έμπνευση (γιατί από κοινή λογική…μηδέν) και να κάτι  ωραιότατα σοκολατομαρεγκάκια!

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

1 Response to Η κοινή λογική στο κενό

  1. egoistisfilanthropos says:

    Κάνεις ένα “λάθος”, μάλλον εσκεμμένα… Δεν είναι η κοινή λογική που δεν είναι τελικά κοινή, αλλά τα συμφέροντα των πολιτών. Κάθε ένας επιλέγει να πιστεύει αυτά που θέλει και γεμίζουν την κοιλιά του… Όπως έλεγε και ένας μεγάλος ( δε συγκρατώ ποτέ ονόματα γιατί με ενδιαφέρει το μήνυμα κι όχι το πρόσωπο ) “Κανείς δε μπορεί να πιστέψει κάτι όταν ο μισθός του εξαρτάται από το να μη το πιστέψει”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s