Ένα συνοικέσιο που δε βγήκε (ακόμη)


Ανέβηκα στο αεροπλάνο για ένα μέρος γνώριμο κι αγαπημένο, που ήξερα πως αυτή τη φορά, θα το έβλεπα διαφορετικά, ανακαλύπτοντάς το ξανά μέσα από τα μάτια του φίλου, που θα το έβλεπε για πρώτη φορά. Είχα την αγωνία που έχεις κάθε φορά όταν κάτι που αγαπάς θέλεις ν’αρέσει στο δικό σου άνθρωπο όσο και σε σένα, όσο κι αν ξέρεις πως είναι σπάνιο ν’αγαπάς κάτι με τον ίδιο τρόπο, όταν υπάρχουν τόσοι υποκειμενικοί παράγοντες που έχουν θρέψει το συναίσθημά σου αυτό.

Είχα γράψει λίστες με όσα ήθελα και πίστευα ότι πρέπει οπωσδήποτε να δούμε -αναλυτική καταγραφή ανά γειτονιά, για να μη χαθεί χρόνος- είχα ψάξει καινούργια πράγματα που νόμιζα ότι θ’αρέσουν σ’εκείνον, πράγματα που κι εγώ δεν είχα κάνει σε προηγούμενα ταξίδια, γιατί δεν είχα την κατάλληλη παρέα. Tα έζησα όλα αυτά προκαταβολικά με τη φαντασία μου, καθώς τα σχεδίαζα, δρόμο προς δρόμο, τετράγωνο προς οικοδομικό τετράγωνο.

Υπήρχε ένα κλίμα ευφορίας πριν την αναχώρησή μας, όπως πάντα πριν από κάτι που επιθυμείς πολύ, κι έχεις με τα πολλά κατορθώσει να κάνεις πραγματικότητα. Προσμονή. Συζητήσεις, πλάνα, πώς θα τα προλάβουμε όλα, τι θα δούμε πρώτο, τι δεύτερο, πόσες φωτογραφίες θα τραβήξουμε.

Φτάσαμε ένα πολύ κρύο απόγευμα και σπεύσαμε να βγούμε στην πόλη, εγώ γιατί ήξερα ότι ο μόνος τρόπος να προλάβουμε το jetlag ήταν να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι το βράδυ, εκείνος γιατί διαπιστώνοντας τις πολικές συνθήκες, καιγόταν ν’αγοράσει έναν σκούφο. Η βόλτα μας ήταν μια εισαγωγή στην πόλη, μια πρόγευση του κυρίως πιάτου. Κάτι η κούραση κι η νύστα, κάτι το κρύο που θες λίγο χρόνο για να το συνηθίσεις, κάτι η κλίμακα των κτηρίων και των δρόμων, που δεν εξοικειώνεσαι με τη μία…υπήρχαν πολλές εξηγήσεις για το ότι δεν εισέπραττα τον ενθουσιασμό που περίμενα. Εγώ πάλι έπλεα σε πελάγη ευτυχίας, με έντονη την αίσθηση της ανάτασης, ίδια κάθε φορά που περπατάω στους δρόμους της.

Επτά ημέρες και πολλά χιλιόμετρα ποδαρόδρομου αργότερα, έχοντας γυρίσει την πόλη από Βορρά σε Νότο, κι από Δύση σε Ανατολή με subway και λεωφορεία, έχοντας δει μουσεία, γκαλερί, γειτονιές, μαγαζιά κι αξιοθέατα πάσης φύσεως, έχοντας δοκιμάσει ποικίλες γεύσεις σε ποικίλα delis, diners κι εστιατόρια, αποδέχτηκα την αλήθεια. Έρωτας δεν προέκυψε. Η δεύτερη αγαπημένη μου πόλη στον κόσμο δεν τον συγκίνησε όπως συγκινεί εμένα, δεν τον κέρδισε, δεν μπήκε στην καρδιά του. Την εκτίμησε, τη συμπάθησε, εν μέρει τον γοήτευσε. Ποντάρω στο ότι υπάρχουν φορές που αυτό είναι η καλύτερη βάση για μια σχέση να εξελιχθεί.

ΥΓ. Τι συνέβη στο “Ζήτω η κατινιά”: Όταν κατεβάζεις μια ανάρτηση, πρέπει να’χεις πολύ καλό λόγο για να το κάνεις. Έτσι λένε όλα τα εγχειρίδια συμπεριφοράς στο περιβάλλον των social media και των blogs, και είναι σωστό. Πλην όμως, μερικές φορές, δικαιούσαι να αποσύρεις κάτι, εξηγώντας ίσως γιατί.

Ενώ λοιπόν επέλεξα τις προάλλες να δώσω βήμα στην κατινιά και να πραγματευτώ, με αυτή τη διάθεση, το θέμα της συμπεριφοράς ανδρών και γυναικών, κατά την περίοδο του τέλους μιας σχέσης και της αρχής μιας άλλης – εκείνο το διάστημα, σύντομο ή μακρύτερο, που η σχέση παραμένει τρίγωνο ή τετράγωνο, με πρώην και νυν να προσπαθούν να βρουν ισορροπίες, ποδοπατώντας στην πορεία τα συναισθήματα ο ενός του άλλου – στη συνέχεια άλλαξα γνώμη.

Συντέλεσαν κυρίως σ’αυτό δυο φίλοι, γένους αρσενικού. Ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα, με οδήγησαν να αναιρέσω, όχι τη θεωρία μου, που εξακολουθώ να πιστεύω πως συχνά ισχύει, αλλά τη γενίκευση, το σαρωτικό τρόπο που αδικεί τον κανόνα ή τις εξαιρέσεις, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά αποφάσισα να κατεβάσω την προηγούμενη ανάρτηση.

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ένα συνοικέσιο που δε βγήκε (ακόμη)

  1. gnwrimies says:

    Δεν βγαίνουν όλα τα συνοικεσια|, καλώς ή κακός!

    • marleoni says:

      Ναι, συμφωνούμε. Ελπίζω να το διαβάσατε και να μη σχολιάσατε μόνο και μόνο επειδή η αναζήτηση με τη λέξη “συνοικέσιο” το έφερε στην αντίληψή σας…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s