Σκιές, Μελισσούλες, Μεσοσόροι και Wall-vaders: οι φίλοι μου στο Facebook


Κοντά τέσσερα χρόνια στο Facebook, βλέπω τους φίλους μου με άλλο μάτι. Ξεκίνησα με λίγους σχετικά, που τους γνώριζα στ’αλήθεια εκτός κυβερνοχώρου, έστω και λίγο, κι ας είχα δεκαετίες να τους δω. Στην πορεία απέκτησα κι άλλους, αποκλειστικά φεϊσμπουκόφιλους, φίλους φίλων ή και μη. Παρατηρώντας τους, μπαίνω στον πειρασμό να τους κατηγοριοποιήσω – με υποκειμενικά κριτήρια και χωρίς, σε καμία περίπτωση, να βγάζω ψυχολογικά και κοινωνιολογικά συμπεράσματα!

Έρχεται η μάνα μου προχθές: “Συνάντησα τον Ψ. στο γκαράζ” (γειτονόπουλο, που μεγαλώσαμε στην ίδια πολυκατοικία, κι έχω να δω από τότε που τελειώσαμε το σχολείο). “Mε ρώτησε για μας, αλλά είπε ότι τα δικά σου νέα τα ξέρει, γιατί σε βλέπει λέει στο Facebook”. Ο συγκεκριμένος με βρήκε στο FB πριν καναδυό χρόνια  αλλά ουδέποτε εμφανίστηκε μετά το αρχικό request – ούτε ένα like, ούτε ένα σχόλιο, ούτε κάν μια δική του ανάρτηση έχω δει.  Πίστευα πως ήταν από αυτούς που μπήκε, είδε κι απέχει, αλλά διαψεύστηκα. Πόσοι άλλοι άραγε είναι εκεί καθημερινά, σιωπηλές Σκιές που παρακολουθούν, αόρατοι, τις ζωές των άλλων;

Στον αντίποδα είναι οι πανταχού παρόντες και τα πάντα σχολιάζοντες. Ανάρτηση δεν αφήνουν ασχολίαστη, σχόλιο χωρίς αντι-σχόλιο ή πρόσκληση αμοίραστη. Άπαξ και τους κάνεις φίλους, τους έχεις βάλει κανονικά στη ζωή σου, κι ας μην τους έκανες ποτέ παρέα off line.  Μοιράζονται τα πάντα, εκδρομές, παιδιά, σκυλιά, καλούς σκοπούς και συναισθήματα. Μελισσούλες, που φτερουγίζουν από timeline σε timeline, μεταφέροντας εργατικά τη γύρη του FB, από προφίλ σε σελίδα και τούμπαλιν.

Το πιο συνηθισμένο είδος FB-ανθρώπου είναι ο Μεσοσόρος ή Χρήστης ο Κοινός. Κινείται και παρακολουθεί, ανεβάζει επιλεκτικά αυτά που τον χαρακτηρίζουν ή του αρέσουν, όσα υποστηρίζει ή βρίσκει ενδιαφέροντα, σχολιάζει όταν το κρίνει απαραίτητο, ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, επισκέπτεται τους φίλους του ανάλογα με τα κέφια του, ενώ πότε-πότε κάνει και τον ραδιοφωνικό παραγωγό – ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Γενικά, χρησιμοποιεί το μέσο, όσο τον χρησιμοποιεί κι αυτό.

Μετά υπάρχουν αυτοί που νιώθεις ότι θέλουν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Γράφουν τεράστια σχόλια σε posts σελίδων, απαντούν με φλύαρα RSVP στις προσκλήσεις που αρνούνται – λες και δε γνωρίζουν ότι ο βασικός στόχος είναι να τη μοιραστούν για να γίνει ντόρος, λες κι ο “οικοδεσπότης” σκοτίστηκε για το αν θα εμφανιστούν ή όχι… Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι οικειοποιούνται, με μεγάλη ευκολία, το προφίλ των φίλων τους, όπου αναρτούν κανονικά, καθημερινά, σα στο σπίτι τους. Οι Wall.vaders αγνοούν την ύπαρξη του ιδιωτικού μηνύματος, και καταλαμβάνουν τον τοίχο σου με αυτά που θεωρούν ότι θα σ’αρέσουν, επιβάλλοντας την παρουσία τους και την αισθητική τους. Υποθέτω ότι, αν ποτέ τους καλούσες σπίτι σου στ’αλήθεια, θ’ άλλαζαν θέση στα κάδρα σου, μη σου πω ότι θα έφερναν και της αρεσκείας τους να κρεμάσουν στο σαλόνι!

Οι τέσσερις παραπάνω κατηγορίες μπορούν όλες να υποδιαιρεθούν, βάσει δυο άλλων σημαντικών χαρακτηριστικών:  του πώς βλέπουν το ποτήρι (μισοάδειο vs. μισογεμάτο) και του πώς αντιλαμβάνονται το χιούμορ (εκτός αν δεν το αντιλαμβάνονται).

Κατατάσσω τον εαυτό μου μεταξύ Μεσοσόρου και Μελισσούλας. Όσο για τις υποκατηγορίες, τα πράγματα είναι πιο σαφή: το ποτήρι είναι μισογεμάτο, ακόμη κι όταν διακρίνω καθαρά τον πάτο, και το χιούμορ μάλλον παίζει ρόλο σ’αυτό.

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

6 Responses to Σκιές, Μελισσούλες, Μεσοσόροι και Wall-vaders: οι φίλοι μου στο Facebook

 1. Ο Μεσοσόρος! Αχαχα ψάρωσα φιλενάδα! λέω τι είν τούτο πάλι?
  Πέτα μέσα κι αυτούς που δε σε κάνουν φίλο γιατί έχουν λογαριασμό μόνο για ους εκλεκτούς 1825 φίλους τους!!! Τόλμησε ένα όνομα και γιάυτούς πλιζ! Εχω κάπου να πάω να το κολλήσω…Ευχές!

  • marleoni says:

   Μόνο Ακατάδεκτους μπορώ να τους πω! Αλλά ως γνωστόν, εμείς θέλουμε μόνο αυτούς που μας θέλουν (αλλιώς, όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια) και σ΄όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!

 2. easy'n cosy says:

  🙂 πολύ σωστή η κατηγοριοποίηση… και δυστυχώς φτάνουν μερικοί μόνο “σκιές” και “wall.vaders” για να σου χαλάσουν το timeline σου

 3. Anna Skiada says:

  Τι είναι το timeline?

  • marleoni says:

   Άννα μου, εσύ που πότε είσαι Σκιά και πότε Μεσοσόρος, δεν το’χεις μάθει μάλλον τα νέα… το timeline είναι το νέο wall… αν πας στο δικό μου θα καταλάβεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s