Ο σκατζόχοιρος που φοροδιέφευγε


photo borrowed from http://www.zoroastriankids.com

Υπάρχει μια κατηγορία μαλλιού που δεν παλεύεται. Είναι αυτό που ξεκινάει χαμηλά στο μέτωπο, λίγο πάνω απ’τα φρύδια, κι είναι πυκνό και σκούρο, με μια τρίχα χοντρή κι ανθεκτική, σαν τη βούρτσα του λούστρου. Αν το μακρύνεις είσαι των σπηλαίων, αν το κοντύνεις σε λες σκατζόχοιρο.

Ο Σκατζόχοιρος, παρατσούκλι που του κόλλησαν στο γυμνάσιο -για ευνόητους κι οφθαλμοφανείς λόγους – είχε εξ απαλών ονύχων ένα χούι: αγαπούσε με πάθος τα μπακιρένια μπρίκια. Απ’ τις πρώτες του εικόνες, από βρέφος και με το μαλλί πυκνό και μαύρο, σα σκουφί κατεβασμένο χαμηλά ως τα μάτια,  ήταν η γιαγιά και το μπρίκι της. Στεκόταν μπροστά στην κούνια του κι άφηνε τις ηλιαχτίδες να χορέψουν πάνω στο μπακίρι, ενώ του τραγουδούσε ακατάληπτα νανουρίσματα , κι ας είχε μόλις ξυπνήσει.

Μεγαλώνοντας, αγνοούσε τα παιχνίδια που του χάριζαν, τα τουβλάκια, τα αυτοκινητάκια, τον Action Man – κι ας του’μοιαζε λίγο στο μαλλί. Ζήταγε επίμονα να του ξεκρεμάσουν το μπακιρένιο μπρίκι απ’το γαντζάκι του δίπλα στο ψυγείο, και καθόταν ώρες μπροστά στο παράθυρο, να βλέπει τις αντανακλάσεις στη γυαλιστερή επιφάνειά του. Πώς ταξίδευαν τα σύννεφα, πώς το φως χτυπούσε στον απέναντι τοίχο, πώς παραμορφωνόταν η φάτσα του όσο την πλησίαζε στο κοίλο μπρίκι. Και τι ωραία φασαρία έκανε, όταν το χτυπούσε με το κουταλάκι!

“Καφετζής θα γίνει” έλεγε η γιαγιά (ολίγον ξεμωραμένη). “Ντράμερ” έλεγε ο θείος, που είχε διατελέσει και μέλος ερασιτεχνικού συγκροτήματος στα νιάτα του. “Καλέ μετεωρολόγος” (η μάνα) “δε βλέπετε που όλη μέρα κοιτάει τον ουρανό στο μπρίκι”. “Σιγά μη γίνει κι αστροναύτης” την απόπαιρνε ο μπαμπάς, τύπος πολλά βαρύς στην όψη, αλλά βαρύς γλυκύς στην πράξη.

Πλην όμως ο Σκατζόχοιρος, επιλέγοντας το μέλλον του απ’το τηλεκοντρόλ της ζωής, αποφάσισε να γίνει αυτό που θα βοηθούσε άλλους σαν κι αυτόν να απαλλαγούν απ’το βάρος της κόμης τους. Κατάλαβε νωρίς ότι ο κουρέας στέκεται αδύναμος μπροστά τις βελόνες του σκατζόχοιρου, κι ο μόνος τρόπος που έχει να τις αντιμετωπίσει είναι με την ψιλή – παροδική και μεσοβέζικη λύση, που αφήνει μια μαύρη σκιά να ορίζει και να θυμίζει αυτό που υπήρχε και θα ξανα-υπάρξει σύντομα.

Αφήνοντας στην άκρη το μπρίκι, που ποτέ όμως δεν έφυγε απ΄το δωμάτιό του, έπιασε το διάβασμα. Στα σπάνια διαλείμματα, έπιανε στοργικά το μπρίκι,  πλησίαζε το πρόσωπό του στο μπακιρένιο καθρέφτη και ψιθύριζε “Σκατζόχοιρος, σκατόχοιρος, δε θέλει ο ποδόγυρος και θα γενώ καλόγηρος – φτου!” Μαγικές λέξεις που του έδιναν δύναμη, και ξαναριχνόταν στα βιβλία.

Μπήκε πρώτος στην Ιατρική. Σε κανέναν δεν είχε αποκαλύψει τον τελικό του στόχο. Αρίστευσε, τελείωσε το αγροτικό του, ξεκίνησε την ειδικότητα, έφυγε στο εξωτερικό με υποτροφία, γύρισε. Στο ιατρείο του, μαζί με τα πτυχία του, κρέμονταν κι εκατό μπακιρένια μπρίκια, σε άψογες σειρές γύρω-τριγύρω στους τοίχους. “Πλαστικός Χειρουργός” έγραφε κάτω απ’το όνομά του, στο πλέξιγκλας της εισόδου.

Γρήγορα έγινε γνωστός ως ο πλαστικός που εφηύρε τη μέθοδο της αποσκατζοχοιροποίησης. Βρήκε τον τρόπο να επαναφέρει την τριχοφυία της κεφαλής στο σωστό σημείο, μετακινώντας το σημείο εκκίνησής της ψηλότερα στο μέτωπο του ανθρώπου, κι εμποτίζοντας τη ρίζα με ένα ειδικό υγρό που την έκανε να φυτρώνει μαλακιά και λεπτή, ες αεί. Ο τόπος βούηξε, εκατοντάδες σκατζόχοιροι συνέρρευσαν στο ιατρείο του, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μαλλί  ζωγραφισμένη στα μάτια τους.

Σύντομα διέρρευσε η φήμη ότι κανείς δε δεχόταν να υποβληθεί τελικά στην επέμβαση. Ο ανασταλτικός παράγων δεν ήταν το κόστος, ούτε ο κίνδυνος της παρατεταμένης αναισθησίας, ούτε ο μετεπεμβατικός πόνος. Μοναδικό αποτρεπτικό στοιχείο, η πιθανή επιπλοκή: το τριχωτό πρέπει να μεταλλαχθεί σε κανονικό σκατζόχοιρο με την εμφύτευση κυττάρων Echinus Prototypus, πριν εφαρμοστεί η υπόλοιπη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα κύτταρα δεν αποβάλλονται, ως οφείλουν. Τότε, αν ο άνθρωπος ενώ κυκλοφορεί με το μέτωπο καθαρό και το μαλλί ίσιο, για κάποιο λόγο διαισθανθεί κίνδυνο, το τριχωτό του μαζεύει και γίνεται μια μπάλα, ακριβώς όπως ο σκατζόχοιρος. Εκείνη την ώρα, εκτός από το γελοίον του θεάματος, ο πόνος είναι αβάσταχτος, μιας και όλο το δέρμα τραβιέται απότομα προς τα πάνω, συμπαρασύροντας και τα χαρακτηριστικά του προσώπου σε μια μάσκα τρόμου.

Ο Σκατζόχοιρος μεσουρανούσε παρά ταύτα ως πλαστικός, κάνοντας άλλες επεμβάσεις, αισθητικής κυρίως φύσεως. Το καθαρό πρόσωπο με το ψηλό, γυαλιστερό μέτωπο και το μαύρο, στιλπνό μαλλί, ενέπνεαν εμπιστοσύνη στις γυναίκες ασθενείς, που ζητούσαν να τους πάρει λίγο το γοφό, να τραβήξει λίγο το βλέφαρο, να ρουφήξει την κοιλίτσα… ειδικεύτηκε στις λιποαναρροφήσεις και χέστηκε στη γκόμενα και στον παρά.

Μέχρι που δέχτηκε, ένα απόγευμα, μια επίσκεψη που απέβη μοιραία.  “Δυο κύριοι επιμένουν να μπουν μαζί” προλόγισε η γραμματέας του. Στο ιατρείο μπήκαν δυο τύποι, λίγο λίγδηδες, λίγο λαμογιόφατσες. Ο ένας ήθελε, λέει, να μαζέψει τη μπάκα, ο άλλος είχε έρθει, λέει, για συμπαράσταση. Εν όσω ο ένας ξεκούμπωνε το πουκάμισο, ο άλλος περιεργαζόταν τα μπρίκια “πολύ μπρίκι γιατρέ, ποιος σας τα γυαλίζει όλα αυτά,  έρχεται μπακιρτζής;” Ειρωνικά, την ώρα που ο Σκατζόχοιρος, ψηλάφιζε το λίπος του άλλου: “Σου κόβει κι απόδειξη φαντάζομαι, ε; E; “

Η γραμματέας του Σκατζόχοιρου κι όσοι περίμεναν στην αίθουσα αναμονής  δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτό που είδαν. Δυο μεσόκοποι άντρες, ο ένας με το πουκάμισο ξεκούμπωτο, βγήκαν τρέχοντας απ’το εξεταστήριο, έντρομοι. Τους ακολουθούσε ένα ξερακιανό ον, με λευκή ποδιά γιατρού, που στο κεφάλι του καθόταν ένας κατάμαυρος, γυαλιστερός σκατζόχοιρος. “Μη φοβάστε σας λέω, δεν είναι τίποτα, μου συμβαίνει πότε-πότε, μου φάνηκε πως είστε απ’την Εφορία, σάς παρεξήγησα…ζητώ συγγνώμη”  χείμαρος οι εξηγήσεις, απ’το στόμα που βρισκόταν καταμεσής στο μέτωπό του.

Για να μη νομίζετε πως τρελλάθηκα, το post προέκυψε από τη σελίδα Espresso Croquant στο FB, που ζήτησα από φίλους να μου πουν τρεις λέξεις για να γράψω μια ιστορία… www.facebook.com/espressocroquant

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s