Παραμύθια της Χαλιμάς


από το Sketchbook του nibo

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια δικηγόρος, που κάποια στιγμή τίμησαν με την ψήφο τους τόσοι Έλληνες, όσοι να εκλεγεί βουλευτής. Κάποτε χρειάστηκε ένα σπίτι για εκείνη και τον σύζυγό της, και βρήκε ένα κατάλληλο, που νοίκιασε έναντι ενός ποσού Χ.  Με τις νομικές γνώσεις της, φρόντισε να γίνουν τα σχετικά συμβόλαια καθώς έπρεπε, και στη συνέχεια ήταν εξαιρετικά συνεπής στην καταβολή του ενοικίου, κάθε πρώτη τη μηνός χωρίς εξαίρεση.

Πέρασαν χρόνια πολλά, χρόνια χρυσά, το συμβόλαιο ανανεώθηκε για δεύτερη πενταετία και το ενοίκιο, σύμφωνα με τις συμφωνημένες προσαυξήσεις, είχε φτάσει αισίως στα Ψ ευρώ. Η ηρωίδα μας παρέμενε και μισθώτρια και βουλευτής, μέχρι που ήρθε και η άρση του ασυμβιβάστου και ξανάγινε η βουλευτής και δικηγόρος.

Μετά επήλθε η κρίση. Επικαλούμενη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, που σημειωτέον γνώριζε πριν τη μάθουμε εμείς, έσπευσε από τους πρώτους, να ζητήσει μια μείωση του ενοικίου, επικαλούμενη την κατάργηση των επιδομάτων των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές κι άλλα τέτοια καινοφανή κι άδικα φαινόμενα. Ο σπιτονοικοκύρης, άνθρωπος με κατανόηση, σκοτώθηκε να την εξυπηρετήσει.

Προϊούσης της κρίσεως, επανήλθε μερικούς μήνες μετά για δεύτερη μείωση, και εισακούστηκε και πάλι από τον συμπονετικό σπιτονοικοκύρη. Όσο πιο δυσχερή γίνονταν τα οικονομικά των ταλαίπωρων βουλευτών, τόσο ζητούσε μειώσεις, μέχρι που κάποτε, προ μερικών μηνών, συμφώνησε να “παγώσει” το ενοίκιο σε ένα ποσό για 2 χρόνια και να υπογράψει ένα νέο συμφωνητικό.

Ησύχασε ο ιδιοκτήτης, σου λέει “εντάξει, πληρώνει μεν πάλι Χ, όσα δηλαδή όταν το πρωτονοίκιασε, αλλά είναι φερέγγυα και τουλάχιστον για 2 χρόνια θα ησυχάσουμε απ΄την κλάψα κάθε τρεις και λίγο”. Αμ δε!

Μερικούς μήνες αργότερα η φουκαρού ζορίστηκε πάλι, και ζήτησε σκόντο άλλα 100 ευρώ… Για να μην θεωρηθεί δε ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση, κι ότι δουλεύει τον κόσμο ψιλό γαζί, έστειλε κι ένα απόκομμα απ’την εφημερίδα της Βουλής που ανέφερε τα των απολαβών των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου – πώς να πληρώσει το ενοίκιο όταν ο μισθός της είναι μόλις 3.650 ευρώ το μήνα; (εγώ θυμάμαι όταν πρωτονοίκιασα σπίτι, με είχαν συμβουλεύει το ενοίκιο μου, συν τα φως-νερό-κοινόχρηστα, να μην ξεπερνούν το 1/3 του μηνιαίου εισοδήματός μου).

Σήμερα, το ενοίκιο έχει φτάσει στο Χ-20%, είναι σημαντικά μικρότερο απ’το 1/3 του μισθού της και, υποθέτουμε, ακόμη μικρότερο απ΄το 1/3 του συνολικού μηνιαίου εισοδήματος εκείνης και του συζύγου της! Ο σπιτονοικοκύρης της πάλι, εκείνος με την κατανόηση, είναι συνταξιούχος, του οποίου σύνταξη όλοι ξέρουμε τι έχει πάθει. Εκείνη προφανώς δεν το γνωρίζει, θεωρεί πως ουδόλως ευθύνεται και δεν τη νοιάζει και καθόλου. Μεθαύριο θα ζητήσει κι άλλη μείωση, κι αυτή τη φορά μάλλον θα φάει πόρτα.

Με τούτα και μ’εκείνα, ζήσαμε εμείς καλά κι αυτή ακόμη καλύτερα.

ΥΓ Οποιαδήποτε ομοιότης με υπαρκτά πρόσωπα είναι εντελώς, μα εντελώς, συμπτωματική.

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

2 Responses to Παραμύθια της Χαλιμάς

  1. Απολαυστική η ιστορία σου! Ως εκμισθωτρια και μισθώτρια ταυτοχρόνως, θέλω να συμπληρώσω πως το κλίμα αυτό τις αισχροκέρδιας σε βάρος της κατανόησης και της ανάγκης του άλλου εχει 2 πρόσωπα! Ενα του μισθωτή, που δεν έχει ανάγκη και αθετεί τις συμφωνίες και διεκδικεί το μισθίο του και ας μην το έχει ανάγκη και σε λέει γύφτο αν εχεις ανάγκη τη μείωση, που σε περιφρονεί γιατί τη διεκδικείς αλλά δεν την περιφρονεί αρκετά για να τη στερηθεί και το άλλο του εκμισθωτή ένοικου από επιλογή και όχι από ανάγκη που διεκδικεί μείωση λόγω γενικού κλιματος κι όχι γιιατί το μισθίο την αξίζει και γιατί την έχει ανάγκη αλλά γιατί αυτός δεν έχει πρόβλημα στέγης και εσύ που χρειάζεσαι το εισόδημα κι είχες την ατυχία να έχεις πάθει “κρίση” οφείλεις να ζημιωθείς περισσότερο.
    “Οποιαδήποτε ομοιότης με υπαρκτά πρόσωπα είναι εντελώς, μα εντελώς, συμπτωματική.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s