Οκτώ γυναίκες κι ένα μυστικό που αποκαλύπτεται


Τέτοια περίπου εποχή πέρυσι, ήρθε η πρόσκληση. Η Αμερικανική Πρεσβεία με προσκαλούσε να παρευρεθώ σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, πρωτοβουλία του State Department, με τίτλο “Invest for the Future-Empowering women entrepreneurs”. Να πάω, και βέβαια να πάω. Ποιος χάνει τριήμερο στην Πόλη, όλα πληρωμένα;

Βρεθήκαμε οκτώ  Ελληνίδες.  Πώς ήταν εκείνο το έργο του Robert Thomas “Les huit femmes”, που μετά έγινε ταινία με την Catherine Deneuve, τη Fanny Ardant κι άλλες έξι, και μετά το είδαμε πάλι ως θεατρικό, στο Φεστιβάλ Αθηνών, με 8 άνδρες στους ρόλους των γυναικών (Ξιάφης, Χειλάκης, Λούλης…); Καμία σχέση μεν, οκτώ γυναίκες στο συνέδριο δε, μια μεγάλη παρένθεση.

Μερικές γνωριζόμασταν από πριν, οι περισσότερες όχι. Όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελματικών χώρων, όλων των υφών, των χρωμάτων και των χαρακτήρων. Αν με ρωτούσαν κατά πόσο είχαμε πιθανότητες να “κολλήσουμε”, θα έλεγα πως δε μου φαίνεται πιθανό.

Κι όμως δέσαμε, σαν το γλυκό στο σιροπάκι του. Θες το περιεχόμενο του συνεδρίου, θες που μας έπιασε το πατριωτικό που ήμασταν η μικρότερη αριθμητικά αποστολή, θες το γενικότερο κλίμα, ήρθαμε και δέσαμε. Σα μαθήτριες σε πενθήμερη, κάναμε την παρουσία μας αισθητή, στα σοβαρά και στο χαβαλέ, μιλήσαμε, γελάσαμε, ανταλλάξαμε ιστορίες και φάγαμε αχαλίνωτα, όπως μόνο γυναίκες μπορούν όταν τις αφήσεις ελεύθερες!

Γίναμε παρεάκι. Κάποτε τέλειωσε το συνέδριο και επιστρέψαμε στις έδρες μας, ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας πίστης και φιλίας. Σύντομα νιώσαμε ότι κάτι μας έμεινε απ’το συνέδριο, ότι θέλαμε να μετατρέψουμε σε κάτι χειροπιαστό την ενέργεια και τα insights (ναι ΟΚ, βρείτε εσείς την ελληνική λέξη..!) που πήραμε. Εντοπίσαμε τη διαφορετικότητα των γυναικών επιχειρηματιών – μη ροπή στο networking και δισταγμός στο “think big” – και θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει τις επόμενες, τις νεότερες στο στίβο του επιχειρείν.

Πέρασε ένα χρόνος με πολλές συναντήσεις και κουβέντες, πολύ καφέ κι ακόμη περισσότερα κουλουράκια, σαντουιτσάκια κι άλλα βοηθήματα, κυοφορώντας την πρωτοβουλία μας. Σήμερα το “I for U – Greek Mentoring Network”, είναι πραγματικότητα. Η σελίδα μας στο Facebook – www.facebook.com/iforuGR – είναι ήδη ενεργή, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και οι πρώτες δράσεις

Το κέφι μας είναι μεταδοτικό και η πρωτοβουλία μας ανοικτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν. Αναζητάμε νέες γυναίκες 25-35 ετών, που θα ήθελαν να βοηθηθούν από το πρόγραμμα mentoring, κι έμπειρες επιχειρηματίες που θέλουν να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Αναζητάμε φίλους, συνεργάτες, υποστηρικτές. Όσοι πιστοί προσέλθετε! Μακριά από εμάς τα στεγανά των οφιτσίων, οι στείροι τίτλοι, ο ενίοτε ρατσισμός των γυναικείων οργανώσεων. Υπάρχει χώρος για όλους όσοι πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τις γυναίκες στο επιχειρείν, και επιθυμούν να σηκώσουν τα μανίκια – παραφράζοντας τους 3 Σωματοφύλακες… all for one and I for U!

Advertisements
This entry was posted in friendship, miscellaneous and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Οκτώ γυναίκες κι ένα μυστικό που αποκαλύπτεται

  1. Μπράβο Δανάη. Σύνεχισε το ίδιο δυνατά και είμαι εδώ να στηρίξω αυτή την αξιόλογη προσπάθεια!!

  2. jolene says:

    μ ενδιαφερει να μαθω περισσοτερα 🙂 δυστυχως δεν εχω φεισμπουκ οποτε να σας δωσω εμαιλ για το φολοου απ;; θενκς, αννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s