Ο καφές και η δημοκρατία


Αν ο τίτλος σας θυμίζει κάτι είναι γιατί τον δανείστηκα από τον Αζίζ Νεσίν. Μου φάνηκε ο πιο κατάλληλος για ένα post που πραγματεύεται ακριβώς αυτά τα δυο βασικά, καθημερινά αγαθά: τον καφέ και τη δημοκρατία.

Ξεκίνησα τη μέρα μου σήμερα με δυο μωβ (με ωμέγα όπως το ύψιλον στο αυγό) κάψουλες που ανακατεύτηκαν με ζεστό γάλα και πασπαλίστηκαν με κανέλα. Με το μικρό, θαυματουργό μηχάνημα στον πάγκο της κουζίνας, ο καφές έχει πια χρώμα. Μαύρος για δύσκολα ξυπνήματα και δυνατούς freddo, μωβ για πρωινά σαν τα σημερινά, που διακυβεύεται η δημοκρατία, καφέ για τον ωραιότερο latte, πράσινος, κόκκινος, γαλάζιος… ουράνιο τόξο καφεϊνης!

Ξεκίνησα τη μέρα μου επίσης με μια μεγάλη, καθοριστικής σημασίας απορία: πώς είναι δυνατόν στο πλαίσιο της προάσπισης της δημοκρατίας, αυτή να καταπατάται κατάφωρα και να μην ενίσταται το σύμπαν όλο; Δικαιώματα, μού πιπίλησαν οι γονείς το κεφάλι από πολύ μικρή, έχουμε όλοι, αλλά του καθενός σταματούν εκεί που αρχίζουν του διπλανού. “Γιατί να χαμηλώσω τη μουσική;” διαμαρτυρόμουν “δικαίωμά μου ν’ακούω Doors στη διαπασών!” “Δικαίωμά σου να τους ακούς όσο δυνατά θέλεις ” απαντούσαν κάθε φορά “φτάνει να σέβεσαι το δικαίωμα της κας Φ. να κοιμάται νωρίς το βράδυ”. Ξενέρωμα αλλά νόμος. O Jim  κατέβαζε τους τόνους κι εγώ έμαθα υποθέτω να σέβομαι τα δικαιώματα των άλλων.

Τώρα λοιπόν πώς γίνεται το δικαίωμα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (τυχαίο παράδειγμα), που αγωνίζονται για ό τι αγωνίζονται, να συγκρούεται με αυτό όλων όσοι θέλουν ή πρέπει να ταξιδέψουν κι οι δεύτεροι να το υπομένουν, ταξίδι με το ταξίδι; Τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων έχουν καβαλήσει το ένα το άλλο και δε βρίσκεται ένας να τα ξεμπλέξει. Πού είναι αυτός ο “γονιός” που, πριν σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις το δικαίωμά σου, θα σε μάθει να το απαιτείς χωρίς να στερείς στο συμπολίτη σου το δικό του; Οι συνδικαλιστές πού βρίσκονταν όταν διδάχτηκε αυτό το βασικό μάθημα;

Εσπρεσάκι, δυο γουλιές κατευθείαν στον εγκέφαλο. Δεν είναι κοινωνικός καφές ο εσπρέσο. Επιθετικός, πίνεται γρήγορα, στα όρθια και ταιριάζει σε κείμενα που κινδυνεύουν να χάσουν την ψυχραιμία τους.

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην Ελλάδα του 2011 σίγουρα είναι αντιπροσωπευτική μόνο κατ’όνομα. Ένα δημοψήφισμα, η ύψιστη δημοκρατική διαδικασία, με το απλό ερώτημα “θέλετε να γίνονται απεργίες με τον τρόπο που γίνονται, ναι ή όχι”, κόβω το κεφάλι μου πως θα καταδίκαζε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών που έχουν κάνει τη ζωή μας κόλαση. Χωρίς να υποτιμώ τα άλλα, τα μεγαλύτερα θέματά μας, αυτό το αιώνιο θέμα είναι πιστεύω ενδεικτικό μιας νοοτροπίας. Τον Απρίλιο έγραψα πως “ναι, θα έφευγα” από μια χώρα που δε σέβεται τον πολίτη της, που δηλαδή οι πολίτες δε σέβονται αλλήλους. Τα έχω φυσικά με το κράτος αλλά, σόρυ, τα έχω και με τους ανθρώπους που ζουν και ψηφίζουν σ’αυτό. Στη χώρα που ο παρτακισμός κι ο φαταουλισμός διδάσκονται εξ απαλών ονύχων, είναι μαγκιά η δική σου αλήθεια να πνίγει του αλλουνού.

Ε όχι λοιπόν δε θα φύγω. Θα ασκήσω το αναφαίρετο δικαίωμά μου στο πίνειν καφέ σήμερα που ο ουρανός είναι ελληνικός και το φως ζωντανό (πριν το σκοτώσουν οι καπνοί των εμπρηστών και των δακρυγόνων) και στο εργάζεσθαι.

Μου φάνηκε κατάλληλη μουσική συνοδεία ο Εσπρέσο του Κώστα Μακεδόνα από το άλμπουμ “Δεν έχω ιδέα”…

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο καφές και η δημοκρατία

 1. Stamatis Gr says:

  για espresso, ristretto ή roma!
  προσυπογράφω το κείμενό σου!
  Υ.Γ. Οι Doors μόνο στη διαπασών ακούγονται! 😉

  • marleoni says:

   roma προτιμώ! Χαίρομαι που συμφωνείς, τώρα τους ακούω μόνο στη διαπασών αλλά φροντίζω να μην είναι ώρα κοινής ησυχίας…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s