Άσε μας ρε Ντιτζιφιόγκε ! (#digifiogkos…)


Πάνε μέρες που θέλω να κατοχυρώσω τον όρο “ντιτζιφιόγκος”. Συγκεκριμένα, από την ημέρα που ανακάλυψα έξυπνο επιχειρηματία παραλίας των Σπετσών, να προσφέρει στους λουόμενους τη δυνατότητα ενοικίασης i-pad προς 5 ευρώ το ημίωρο. Συνειδητοποίησα, τη στιγμή που διάβαζα τη σχετική επιγραφή, ότι ο ντιτζιφιόγκος (digi-φιόγκος) έχει αντικαταστήσει τον παρωχημένο τζιτζιφιόγκο προηγούμενων δεκαετιών, ως ο νέος κομψευόμενος της ψηφιακής εποχής.

Ο φιόγκος αυτός αγαπά κι ασπάζεται κάθε τι το digital, το ψηφιακό δηλαδή, με ιδιαίτερη προσήλωση και εξειδίκευση στην ψηφιακή επικοινωνία και στα περί αυτήν θέματα. Διαθέτει το τελευταίο, ακριβότερο κινητό τηλέφωνο, αυτό που στην ανάγκη φτιάχνει και καφέ, καθώς και το απαραίτητο tablet pc για όταν η συσκευή του τηλεφώνου είναι πιο light απ΄ότι απαιτεί η περίσταση (επί παραδείγματι για όταν θέλει να αποδείξει περίτρανα στον ευρύτερο πληθυσμό του νησιού ότι εργάζεται Δεκαπενταύγουστο απ’την ξαπλώστρα του).

Εκεί, στην ξαπλώστρα, συζητά με άλλους, ντιτζιφιόγκους και μη (μια παρέα δεν επιδέχεται περισσότερους από έναν, βία δυο, ντιτζιφιόγκους), ως opinion leader, τα υπέρ και τα κατά κάθε συσκευής, κάθε software, κάθε εφαρμογής, κάθε διαθέσιμου gadget – δε χρειάζεται να πω ότι τα εισάγει στην Ελλάδα πολύ πριν κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αγορά – και τεκμηριώνει τις απόψεις του κατεβάζοντας από το internet πειστήρια άρθρα, παρουσιάσεις, αναλύσεις κ.λπ. Πώς κάποτε οι αντροπαρέες συζητούσαν για αυτοκίνητα, σκάφη και αθλητικά; Ε τώρα οι ντιτζιφιόγκοι συζητούν ντιτζιταλικά και η συζήτηση διανθίζεται με ποικίλους ψηφιακούς ήχους (πινγκ! έφυγε το τουίτ, γκλινγκ! κατέβηκε το μέιλ, μπζζζζτ! ήρθε η φωτό κ.ο.κ).

Ο ΝΦ ενημερώνει ασταμάτητα για τα γουεραμπάουτς του, μέσω των διαθέσιμων εφαρμογών (apps) ή των κατάλληλων social media – με λεπτομερή χάρτη ώστε να μη ρισκάρεις να χαθείς αναζητώντας τον, γιατί το μόνο βέβαιο στο θολό μυαλό του είναι ότι θα θελήσεις να τον ακολουθήσεις στα πέρατα της γης!

Οι ΝΦ κυκλοφορούν σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα φύλα και χαρακτηρίζονται από τεράστια αυταρέσκεια, μια ανάσα απ’τον ναρκισσισμό. Ποζάρουν κι απαθανατίζονται μόνοι τους, με ψυχεδελικά εφέ τύπου Instagram – φωτογραφίες οριακά τρομακτικές, λόγω απόστασης απ’τον φακό, που ποστάρουν απ’ευθείας παντού, συνοδεύοντάς τις με το κατάλληλο μουσικό κομμάτι – via Shazzam – και, βέβαια, το γνωστό στίγμα στον χάρτη. Τα δε τουίτς τους είναι σαν τα άλλα σε -ιτς τους: τα διαλύει το φρέσκο αεράκι άλλων τουίτς, που γράφουν κάποιοι που δεν είναι ντιτζιφιόγκοι, είναι όμως εύστοχοι, έξυπνοι κι ετοιμόλογοι.

Ως νέο είδος, ο ντιτζιφιόγκος δεν έχει μελετηθεί αρκούντως ώστε να μπορεί να καλυφθεί σε ένα post όλο το φάσμα των χαρακτηριστικών του. Σημαντικό είναι να συνεχίσει να μελετάται επιστημονικά, ώστε κάποια στιγμή να ταξινομηθεί κι επίσημα.

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s