Μαρέγκα θρίλερ


Το έζησα κι αυτό. Την μυστηριώδη εξαφάνιση της μαρέγκας.

*

Την αναζητούσα ολόκληρη την Παρασκευή. Πρωί πρωί, ζήτησα από τους φίλους μου στο Facebook να μου πουν πού μπορώ να βρω μαρέγκα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγω στον Βάρσο Κηφισιάς, απ’όπου τις προμηθεύομαι τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είπα να έχω πιο οικολογική, πιο οικονομική συμπεριφορά, να μην οδηγήσω δέκα χιλιόμετρα, βλαστημήσω για να παρκάρω, εκνευριστώ με το χαώδες σύστημα παραγγελίας του ιστορικού γαλακτοζαχαροπλαστείου, που ιστορικά, παιδιόθεν, μου την έδινε.

Με μεγάλη προθυμία οι φίλες μου έστειλαν τις ιδέες τους, αλλά καμιά δεν ήταν και 100% σίγουρη γι’αυτό που πρότεινε… Αποφάσισα να στηριχτώ στη λογική μου και να επιλέξω το μέρος που ήταν α) κοντύτερα στο σπίτι και β)γνωστό, αν μη τι άλλο, για κάποια από τα γλυκά του. Μπίνγκο! Ωραιότατες, φουσκωτές, λιμπιστικές μαρέγκες! Μικρές, τύπου ατομικές, όχι πάτοι για τούρτα όπως οι γνωστές του Βάρσου. “Πόσες να βάλω;” ο εξυπηρετικότατος ζαχαροπλάστης. “Σαν πόσες να βάλετε αλήθεια…;” Πόσες ατομικές ισούνται άραγε με δυο πάτους; Τέλος πάντων, πήρα μπόλικες, με το μάτι που λένε.

Πίσω στο σπίτι, έχοντας λύσει με επιτυχία το θέμα μαρέγκα, είχα να αντιμετωπίσω άλλον έναν, για τα δικά μου δεδομένα, νεωτερισμό: το χτύπημα της κρέμας που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη σαντιγί που μέχρι εκείνη την ημέρα προερχόταν επίσης πάντα απ΄το γνωστό, ιστορικό γαλακτοζαχαροπλαστείο… Πανεύκολο! Σε τρία λεπτά, με λίγη άχνη ζάχαρη και το μίξερ στο 2,  η υδαρή κρέμα έγινε μια πλούσια, ζηλευτή σαντιγί.

Μπολ, μια στρώση μαρέγκες σπασμένες με τα δάχτυλα, κομμένες φράουλες, σαντιγί, ξαναμαρέγκες, ξαναφράουλες, ξανασαντιγί. Ψυγείο. Υψηλή ζαχαροπλαστική για μια “ντεμέκ” Πάβλοβα.

Στις 7μμ της Παρασκευής η παρασκευή, στις 11μμ της ίδιας μέρας, η ώρα της κρίσης. Τα κουτάλια βουτάνε στο μπολ εις άγραν μαρέγκας. Τζίφος. “Πιο στο κέντρο βούτα, δεν είναι άκρη-άκρη”, οι οδηγίες προς ναυτιλομένους. Φρούδες ελπίδες. Άφαντη η μαρέγκα. Ούτε δείγμα. Αν δεν είχα φυλαγμένη την απόδειξη του ζαχαροπλαστείου, θα έλεγα ότι την φαντάστηκα. Ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Πες μου τώρα, φταίω αν την επόμενη φορά που μου μυρίσει Πάβλοβα ανέβω στην Κηφισιά για μαρέγκα; Η προχθεσινή τραυματική εμπειρία επεσκίασε σίγουρα το τραύμα της παιδικής μου ηλικίας, τότε που μ’έστελνε η μαμά μου να ψωνίσω γιαούρτια και ερχόμουν αντιμέτωπη με τη μαυροφορούσα γιαγιά-δράκο στο ταμείο του Βάρσου!

* Strawberry fields forever, The Beatles.

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

8 Responses to Μαρέγκα θρίλερ

 1. Μαρία Αλίκη says:

  Το συγκεκριμένο γλυκό το ετοιμάζεις λίγο πριν το σερβίρεις. Μάλλον εξαφανίστηκαν οι μαρέγκες από τα υγρά της φράουλας και της σαντιγύ. Ξαναδοκίμασε!

  • marleoni says:

   Το θέμα είναι γιατί κρατάει μέχρι και την επομένη – έστω και νιανιά – του Βάρσου;;; Μάλλον δεν θέλουμε να ξέρουμε!

 2. greekadman says:

  Εντυπωσιάζομαι ότι εσύ ειδικά έχεις ανάγκη τους Βάρσους κλπ και δεν κάνεις μια μαρέγκα στο σπίτι να ξεμπερδέψεις… Ασπραδάκια χτυπημένα και φούρνος δεν είναι?

  • marleoni says:

   Κι έλεγα, ποιος θα μου την “πεί”;;; Be lenient, έφτιαξα την chantilly, την επόμενη και την μαρέγκα! (είπα να μη ρισκάρω σε δυο μέτωπα ταυτόχρονα…)

 3. nibo says:

  ixixixi, απολαυστικο (τουλαχιστον το κειμενο)! : )

 4. zaf zaf says:

  παντως τις δυο τελευταιες παβλοβες(!!!) που εφαγα απο τα χερακια κοινων μας φιλων και με μαρεγκες απο τον Βαρσο ηταν και οι δυο εξαιρετικες.

  • marleoni says:

   Την επόμενη φορά θα γίνουν απ’τα χεράκια μου κι οι μαρέγκες! Αυτάρκεια rules!

 5. Πάντως, επειδή ήθελα να αποφύγω το Βάρσο Κηφισιάς για τους λόγους ακριβώς που αναφέρεις, η έρευνά μου έχει αποκαλύψει ότι πάτους μαρέγκας (όχι επιπέδου Κηφισιάς, αλλά πολύ καλούς) έχει ο Βάρσος Χαλανδρίου (αλλά με το ίδιο πρόβλημα στο parking με την Κηφισιά, αν όχι χειρότερο) και το Μητροπολιτικόν στη Βουλής. Ο Βάρσος χαλανδρίου έχει και κρέμα χύμα..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s