Αγανακτισμένη για άλλο λόγο


Έχω κάνει τεράστια υπομονή για τα δεδομένα μου. Χρόνια ολόκληρα. Πέρασαν Χριστούγεννα, Απόκρηες, Πάσχα, καλοκαιρινές διακοπές, γενέθλια και γιορτές και πάλι απ’την αρχή.  Δέχτηκα προσβολή στην προσβολή ως νονά, ως εν δυνάμει γονιός, ως φίλος γονιών, ως τα παιδιά συμπαθούσα και παιχνίδια, ενίοτε, αγοράζουσα. Με είπαν από περιορισμένης νοημοσύνης έως κορόιδο. Εγώ μόκο.

Ξεχείλισε όμως το ποτήρι σήμερα το πρωί. Προσπαθούσα να διαβάσω ένα ιδιαίτερα δύστροπο νομικό κείμενο – που με παιδεύει παρεπιπτόντως από χθες – και στο βάθος του open(ish) space γραφείου που έχουμε, έπαιζε, σε γενικές γραμμές συμπαθητικά, ο Εν Λευκώ 87.7. Συμπαθητικά μέχρι που συνειδητοποίησα ότι, κάθε τρεις και λίγο, η ροή διακόπτονταν από κάτι που αρχικά νόμιζα πως ήταν Ρέμος – κι αναρωτήθηκα τι ακριβώς πρεμούρα τους έπιασε μ’αυτό ειδικά το κομμάτι – αλλά σύντομα κατάλαβα ότι ήταν, για μια ακόμη ενοχλητική φορά, διαφήμιση του Jumbo.

Ξεκαθαρίζω τη θέση μου. Μ’ενοχλούν περισσότερα του ενός πράγματα και η κακή αισθητική των διαφημίσεων είναι το τελευταίο από αυτά. Αρνούμαι να δεχτώ ότι επειδή βγάζεις το ψωμί σου πουλώντας παιχνίδια, νομιμοποιείσαι να διαπαιδαγωγείς λάθος μια ολόκληρη γενιά νέων γονέων, νονών και παιδακίων. Να καλλιεργείς τη θεωρία ότι ναι, γονείς και νονοί είναι θύματα, κορόιδα που τα τραβολογάνε τα μόμολα στα μαγαζιά και τα ξεπαραδιάζουν. Ότι το παιδί κάνει πάντα αυτό που θέλει, ό τι ζητήσει οφείλεις να του το αγοράσεις και “μη στεναχωριέσαι φουκαρά σε -άκα” το Jumbo είναι εδώ, για να σου μείνει και κανά ψιλό για το σουπερμάρκετ.

Τρελαίνομαι επίσης με το τόσο κακής ποιότητας, τόσο φτηνιάρικο, τόσο εμφανώς αντι-οικολογικό, μη ανακυκλώσιμο πλαστικό. Μπαίνεις στο κατάστημα κι έχεις την αίσθηση ότι αν ρίξεις ένα σπίρτο αναμμένο, σε χρόνο dt το σύμπαν θα έχει λιώσει, σε μια άμορφη, πολύχρωμη, κακόχρωμη μάζα. Χάθηκαν λίγο ξυλαράκι, πανάκι, σκοινάκι, φυσικό υλικάκι; Ναι, είναι πιο ακριβά τα παιχνίδια π.χ. στο ELC – ε πάρε ένα από εκεί αντί για δέκα από τα άλλα! Άμα δεν το μάθεις εσύ, πώς θα καταλάβει το παιδί μεθαύριο να επιλέξει την ξύλινη καρέκλα αντί για τη μοβ του γύφτου για το μπαλκόνι του;

Τέλος, μ’ενοχλεί η ιδέα της σπατάλης. Τι θα πει ρε φίλε “έχεις τα Jumbo πλάι σου”; Μάθε στο παιδί σου ότι τα παιχνίδια άμα δεν τα προσέξουμε τα παίρνει ενίοτε ο μπάτης. Κολύμπα και πιάσ’την τη μπάλα που πήρε το κύμα! Να πέσει και λίγο το στομαχάκι που’χει φτάσει απέναντι απ’το καθισιό. Κυρίως, γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε παγερά αδιάφορη μ’αφήνει το μέγεθος του δικού σου στομαχιού, να μη μείνει η μπάλα σου σκουπίδι στο πέλαγος. Ένα ψόφιο, φοσφοριζέ πλαστικό που θα ξεβράσει η θάλασσα του χρόνου, στην παραλία απέναντι.

Δεν μ’ενοχλούν λοιπόν οι διαφημίσεις του Jumbo ως προς τη δημιουργική τους διάσταση. Μάλλον, για να είμαι ειλικρινής, τα τζιγκλάκια μου κάνουν τα νεύρα τσατάλια, αλλά αυτό αφορά εμένα. Μ’ενοχλεί όμως αφάνταστα η στρατηγική επικοινωνίας που δέχεται το κοινό-στόχος ως τρωτό κι ευάλωτο (άρα αποτελείωσέ το), το παιδί ως κακομαθημένο τύρανο (ας το ενισχύσουμε) και το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού ως επιεικώς καθυστερημένο που δεν ξέρει να χειριστεί τα κουμπιά του ραδιοφώνου (ας του το βάλουμε να τ’ακούσει χίλιες ογδόντα δυο φορές στη σειρά, σιγά μην αλλάξει σταθμό!)

Αγανακτώ κι ενίσταμαι. Κι ακούω τη Μαρία Φαραντούρη.

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Αγανακτισμένη για άλλο λόγο

 1. Pandespani says:

  Μπράβο,
  συμφωνώ και επαυξάνω. Η προσέγγιση είναι απαράδεκτη πέρα από παντελώς αντιαισθητική.

 2. Ytzav says:

  Συμφωνώ τόσο πολύ που διαβάζοντας θύμωσα ακόμα περισσότερο. Είδα και το spot και ήθελα να σπάσω την τηλεόραση. Ήμαρτον τόσα χρόνια.

 3. LIAM says:

  E pes ta Vagelistra mou!

 4. Μάνος Παπανικολάου says:

  Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: υπάρχει κάποιος οργανισμός / φορέας / υπηρεσία που προορίζεται να ελέγχει ανάλογες διαφημίσεις? Υπάρχει περίπτωση αυτή η διαφήμιση να παραβιάζει κάποια νομική διάταξη?
  Εάν η απάντηση σε ένα από τα παραπάνω είναι “ναι”, τότε γιατί δεν βλέπουμε την ενέργειά τους?
  Σίγουρα οι σωστοί πολίτες πρέπει να αυτοπροστατεύονται, αλλά οι “αρμόδιοι” πολίτες τι κάνουν?

  • marleoni says:

   Ναι, υπάρχει αρχή. Όχι, δεν παραβιάζει νομική διάταξη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν “παραβιάζει” ενδεχομένως την ηθική, τις αρχές ή την αισθητική ορισμένων εξ ημών. Είναι όμως υποκειμενικό…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s