Η χαρά σύμμαχος του μετρίου.


Χαρά. Το δισύλλαβο συναίσθημα που σε κάνει να σηκώνεσαι απ’το κρεβάτι χαμογελώντας (ήδη αυτό εμπεριέχει μια αντίφαση),  που φωτίζει τη μούρη σου όπως δεν μπορεί ούτε το ακριβότερο μακιγιάζ, που το μοιράζεσαι απλόχερα, αλλά ακούσια, όλη μέρα με τους γύρω σου, που σε αποκοιμίζει σαν πουλάκι το βράδυ και σου χαρίζει όνειρα αγγελικά πλασμένα. Η χαρά που όλοι αποζητάμε γιατί ποιός δεν επιθυμεί την απουσία πόνου, τη μοναδική ευεξία που χαρίζουν οι ενδορφίνες, καθώς εκκρίνονται απ΄την υπόφυση, σε συνθήκες ακραίου πόνου (άσχετο!), υπερδιέγερσης, αναστάτωσης, αγάπης και οργασμού.

Πλην όμως η χαρά αναστέλλει τη δημιουργικότητα.  Η απουσία πόνου και η ευεξία θολώνουν την έμπνευση, σταματούν τις ιδέες, φρενάρουν τις λέξεις που μέχρι χθες φτερούγιζαν ασταμάτητα στο μυαλό, ψάχνοντας διέξοδο σ΄ένα κείμενο, σ’ένα ποίημα, σ’ένα στίχο. Παράγει μέτριο αποτέλεσμα- λίγο θαμπό, λίγο άνοστο, λίγο ανούσιο. Χαλαρό, cool, εύπεπτο, σαν να μη θέλει να διαταράξει την ευεξία, να ενοχλήσει τη χαρά, να υπενθυμίσει άλλα συναισθήματα, επίσης δισύλλαβα, που όμως τρέφουν την έμπνευση και παράγουν πολύ πιο ουσιαστικό έργο.

Λύπη. Πόνος. Θυμός. Θλίψη. Μικρές λέξεις, μεγάλα συναισθήματα. Δύσκολες καταστάσεις που παιδεύουν τη σκέψη και βρίσκουν τελικά διέξοδο στη δημιουργία, γιατί η έκφραση γίνεται ανάγκη και ο μόνος τρόπος νατο αντέξεις είναι να το μοιραστείς.

Sorrow, David Bowie:

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s