Ζητείται επειγόντως σ(ζ)μαρτφωνοθήκη


Πας καλεσμένος σε ένα σπίτι. Με δυο-τρεις φίλους ή με μεγάλη παρέα, δεν έχει σημασία. Στην είσοδο αφήνεις το παλτό σου. Στην γκαρνταρόμπα, στον καλόγερο, στην καρέκλα της εισόδου – ανάλογα με το σπίτι. Αφήνεις επίσης την ομπρέλα σου, αν βρέχει, στην ομπρελοθήκη ή ανοιγμένη στο διάδρομο για να στεγνώσει (κι ας είναι γρουσουζιά η ανοιχτή ομπρέλα σε εσωτερικό χώρο). Αυτό που δεν προβλέπεται, είναι το πού θ’αφήσεις το smartphone σου. Ενώ ίσως θα έπρεπε.

Τα smartphones έχουν αλλάξει τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα αλλά, χθες για πρώτη φορά, πρόσεξα ότι έχουν επηρεάσει  πραγματικά και τον τρόπο που αλληλεπιδράμε με τους άλλους σε μια παρέα. Έχοντας εγκαταλείψει, με πόνο ψυχής, το i-phone μου στην τσέπη της γκαμπαρντίνας (ναι, γκα- εκ του ισπανικού gabardina), αποστασιοποιήθηκα για λίγο και παρατήρησα τους φίλους μου.  Ξεχώρισα δυο διακριτούς τύπους ένταξης των smartphones στην κοινωνική μας ζωή και συνειδητοποίησα και πόσο έχουμε εθιστεί σε αυτά τα αντικείμενα και πόσο γελοίο είναι όταν παρατηρεί κανείς το φαινόμενο απ’έξω.

Κατηγορία πρώτη: η κατά μόνας χρήση
Τρεις άνθρωποι που έχουν να ιδωθούν κάμποσο καιρό, κάθονται γύρω από ένα τραπέζι να φάνε και να πουν δυο κουβέντες. Το χέρι τους πάει απ’το ποτήρι στο τηλέφωνο και πίσω στο ποτήρι, ενώ το άλλο, του πιρουνιού, δουλεύει ακατάπαυστα.  Η συζήτηση κάνει τεράστια κενά, ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, καθώς ο ένας παρασύρεται απ’το post του τάδε, ο άλλος κυνηγάει λυσσαλέα το νέο ρεκόρ στο Bejeweled Blitz κι ο τρίτος απαντάει βιαστικά σ’ένα e-mail. Όταν δε βγουν και τα γυαλιά στο τραπέζι – γιατί πόσο μακριά να το τεντώσεις πια αυτό το χέρι – βασιλεύει απόλυτη ησυχία για ολόκληρα πεντάλεπτα.

(Aυτό είναι audio player κι αν το πατήσετε, δεν εκρήγνυται, παίζει ένα τραγούδι που έχω διαλέξει για να συνοδεύει το post)

Κατηγορία δεύτερη: η ομαδική χρήση
Στην άλλη πλευρά του σαλονιού, η υπόλοιπη παρέα περνάει τη βραδιά μοιραζόμενη
σ(ζ)μαρτφωνικό know-how και apps:
Πώς είπαμε στέλνεις φωτό με το WhatsApp; (μήπως να μάθαινες το sms πρώτα;)
Το Viber είναι κορυφαίο μιλάμε (ε δε μιλάμε ακόμη, θα μιλήσουμε όταν το κατεβάσουμε)
Καλά είναι δυνατόν να μην έχεις το P Tracker! Πώς ζεις; (όπως παλιά, που σημείωνα στο μπλοκάκι την αρχή της περιόδου μου)
Έχω φάει τεράστιο κόλλημα με τα Angry Birds, ξενυχτάω κάθε βράδυ με τα κωλόπουλα! (η αλήθεια είναι πως κι εγώ κόλλησα άσχημα ένα φεγγάρι – προσωπικά μου τη δίνανε τα γουρούνια).
Ενώ ανταλλάσσονται αυτές οι πληροφορίες, υπάρχει βέβαια και παράλληλο demo των εν λόγω apps κι αν τα επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής είναι αδιάσειστα, προχωρούν και σε downloads.

Μονήρεις και κοινωνικοί, όλοι έχουν την προσοχή τους μοιρασμένη εξ ίσου ανάμεσα στους φίλους τους και στο κινητό τους. Σαν να μη θέλουν να αποχωριστούν, ούτε για λίγο, τους άλλους εκεί έξω, το παρεάκι του facebook, του twitter, του foursquare. Σαν να μην είναι σίγουροι ότι η παρούσα παρέα αρκεί. Ένα ράφι παιδιά, για τα smartphones! Μια σ(ζ)μαρτφωνοθήκη γρήγορα, γιατί χανόμαστε.

ΥΓ Το σ(ζ) είναι μείζον θέμα. Θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα άλλο post αφιερωμένο σε αυτό.

Στο audio player, ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδάει “Έστω κι από λύπη μίλησέ μου”

Advertisements
This entry was posted in friendship, χιούμορ, κοινωνία, miscellaneous and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ζητείται επειγόντως σ(ζ)μαρτφωνοθήκη

 1. Marilia Alexiou says:

  Για αλλη μια φορα τελειο !!!! Απολυτα ειλικρινες !!! Συμφωνω απολυτα !!!

 2. Anna Skiada says:

  Μαρίνα, μόλις τώρα κατάλαβα πώς μπορώ ν’αφήσω σχόλιο…Μ’αρέσεις πάάάάάάάρα πολύ. Μπραβο!

 3. Maria Triantopoulou-Capsaskis says:

  Music on at last!!! Γενικά θα συμφωνούσα αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι μορφές επικοινωνίας και διαπροσωπικής επαφής έχουν αλλάξει τόσο πολύ που ακόμα και το γεγονός ότι τρεις άνθρωποι βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι (έστω και με smart phones ανα χείρας) και μιλάνε (έστω και σκυμμένοι πάνω στην οθόνη του κινητού) μπορεί σε λίγο καιρό να φαντάζει ως υπέρτατη κοινωνικοποίηση….

  • marleoni says:

   Could be. I hope not as I rather enjoy physical company – even with my interlocutor bent over their phone… Virtual, does not quite cut it!

 4. Stamatis Gr says:

  Κατηγορία πρώτη: η κατά μόνας χρήση
  Πως ήταν στα παλιά “καμπόικα” που οι πελάτες των σαλούν άφηναν έξω τα εξάσφαιρά τους πριν μπουν μέσα? Έτσι θα πρέπει να γίνεται και με τα σ(ζ)μαρτορημάδια που κουβαλάμε πάνω μας. Θεωρώ ύψιστη προσβολή ο καλεσμένος μου να αρχίσει να μιλάει στο κινητό του την ώρα που είναι στο σπίτι μου. Εκτός βέβαια κι αν τον καλέσαν για να του πουν ότι πήρε φωτιά το σπίτι του!

  Κατηγορία δεύτερη: η ομαδική χρήση
  Get a real life people! ffs!

  p.s. οι οδηγίες σου για το audio player με έστειλαν αδιάβαστο! (επί το ελληνικότερον: lmao!!!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s