Κι ένας που έφυγε.


Δεν είναι ημέρα ρεπό, το ξέρω. Δεν λουφάρω όμως. Θέλω απλά να φιλοξενήσω το κείμενο ενός φίλου που, διαβάζοντας το post περί φυγής, μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει απ΄τη δική του σκοπιά, του έχοντα φύγει. Του βγήκε λίγο μακρύτερο το comment και είχε και “παραγγελιές”, οπότε είπα να του δανίσω το βήμα για μια μέρα.

Γράφει ο φίλος από τα Εμιράτα:

Ναι, έφυγα.

Και ομολογώ ότι υπήρξαν φορές που ένοιωσα, ηλιθιοδώς, τύψεις ότι τα παρατάω,  ότι αφήνω τους άλλους πίσω, ότι θα έπρεπε να αγωνιστώ παραπάνω για να ζούμε σε μια καλύτερη χώρα.   Και σίγουρα δεν είναι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης που με έκανε να φύγω, αλλά η ανάγκη να προχωρήσω και να συνεχίσω να δημιουργώ και να συμβάλλω.  Και κοιτάζοντας πίσω, μια χαρά έχω δώσει στην Ελλάδα,  από κάθε αποψη. Για τώρα, για μένα,  το κεφάλαιο Ελλάδα έκλεισε.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό που λέγεται Ελλάδα στη νεώτερη ιστορία, ποτέ δεν μπόρεσε να μας θρέψει , να μας κρατήσει, να μας συνεπάρει.  Κι αν κάποιος εξαιρέσει το ‘40, τους αγώνες κατά της χούντας (που σε όλους μας ακούγονται τόσο μακριά πια ) και την κοσμιωτάτη συμπεριφορά μας,  για ΜΟΝΟ 15 ημέρες,  στους Ολυμπιακούς τους 2004 (που πληρώνουμε τόσο ακριβά), ομαδικά δεν έχουμε καταφέρει τίποτα.  Ζητώ συγγνώμη από τους  φίλους των σπορ, αλλά δεν μετράνε εδώ ούτε τα EURO, ούτε τα Eurobasket, ούτε οι άλλες αθλητικές επιτυχίες. Αντίθετα, καταφέρνουμε να καταστρέφουμε ότι καλό κάνει ο διπλανός μας.

Ανέκαθεν λοιπόν,  οι  Έλληνες φεύγαμε και γυρίζαμε. Δεν ξέρω αν «μεγαλουργούμε» όταν βρισκόμαστε εκτός, σίγουρα όμως τα καταφέρνουμε λίγο καλύτερα γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα, όπως  τόσο ωραία τα περιγράφει το post, είμαστε απερίγραπτοι.  Δεν θα ήθελα να σας κουράσω, απλά αναλογιστείτε πώς από τη αρχαιότητα δεν μας χωρούσε ο σημερινός Ελλαδικός χώρος.

Να λοιπόν που ήρθε ξανά η ώρα να φύγω.  Όποιος νομίζει ότι είναι μια δύσκολη απόφαση, σας λέω ότι είναι τελικά πολύ ευκολότερη για τους περισσότερους από εμάς.  Σίγουρα δε χωράει συναισθηματισμούς, αλλά μια ζυγαριά από τις παλιές,  με τα δύο τάσια.  Όσο κι αν ο καθαρός γαλάζιος ουρανός, τα ιδανικό κλίμα και τα νησιά το καλοκαίρι είναι γερά βαρίδια, όλα τα υπόλοιπα, που δεν χρειάζεται να επαναλάβω, σαφώς γέρνουν τη ζυγαριά προς το να φύγω.  Εάν προσθέσεις σ’αυτό τα καλά του νέου τόπου, τότε δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.  Και μιας και πάντοτε μιλάμε για κάπου καλύτερα, ούτε η οικογένεια, ούτε οι φίλοι πρόκειται να μπουν εμπόδιο.   

Ύστερα από ενάμισυ χρόνο εκτός, με τουλάχιστον άλλους 10 γνωστούς μου να μετοικούν εδώ στην «αραπιά», όχι μόνο δεν το έχω μετανοιώσει, αλλά προσπαθώ να βοηθήσω ακόμα περισσότερους να έρθουν.  Και όχι γιατί εδώ  τα πράγματα είναι ιδανικά, αλλά γιατί είναι πιο πολιτισμένα, πιο ανθρώπινα,  πιο ασφαλή, πιο εύκολα, και, στο κάτω κάτω της γραφής , πιο αποδοτικά.

 Κι όλα αυτά τα κάνουμε για να ξαναγυρίσουμε κάποια στιγμή, με τους δικούς μας πια όρους , όπως τόσοι άλλοι πριν από εμάς.  Τι θα βρούμε τότε, σίγουρα δεν το ξέρω. Πάντως ο καθαρός γαλάζιος ουρανός, τα ιδανικό κλίμα και τα νησιά το καλοκαίρι θα είναι «inshallah» εκεί.

Θα μου επιτρέψετε, σαν μετανάστης , να επιλεξω δύο τραγούδια, το “‘Ομορφη και παράξενη πατρίδα”   (Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Μουσική Δημήτρη Λάγιου, Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας)  γι’ αυτό που άφησα και το “Δεν είμαι από εδώ”(Στίχοι-μουσική: Παύλος Παυλίδης, Ερμηνεία: Δήμητρα Γαλάνη) γι’αυτό στο οποίο βρέθηκα.

ΥΓ. Μεταξύ μας, μια χαρά γαλανό τον βλέπω τον ουρανό που βλέπει απ’το παράθυρό του ο μετανάστης… βλ. φωτό.

Advertisements
This entry was posted in miscellaneous. Bookmark the permalink.

3 Responses to Κι ένας που έφυγε.

  1. Stamatis Gr says:

    Ανα(FB)μεταδίδω, if you don’t mind 🙂

  2. Nut Treat says:

    marleoni … les?…. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s