Ο πολυεθνικός μάνατζερ


Είσαι, ας πούμε, Γερμανός. Εργάζεσαι σε πολυεθνική εταιρεία κι έχεις επιλέξει – ή έχεις δεχτεί – να θητεύσεις και σε χώρες εκτός της πατρίδας σου. Είσαι όμως τόσο Γερμανός, που χρειάζεσαι ειδική επεξεργασία πριν βγεις απ’τα σύνορα και πάρεις το αεροπλάνο για τη χώρα του τρίτου κόσμου. Και πού’σαι, μπορεί να είναι OK να αποκαλούμε εμείς οι Έλληνες τη χώρα μας τριτοκοσμική, είναι απαγορευμένο εκ του savoir faire να την αποκαλείς εσύ. Εσύ, ούτε κάν να το σκεφτείς επιτρέπεται.  

Ήρθες λοιπόν. Έμαθες τα αγγλικά σου – λέμε τώρα – και δρόμο πήρες δρόμο άφησες, ήρθες.  Να ηγηθείς του ντόπιου τημ (!) που προωθεί και εμπορεύεται το global brand στην ελληνική αγορά του σήμερα. Και global και luxury. Κακοτυχία μεγάλη, μάιν φρόιντ. Αν είχε και 4 ρόδες θα ήσουν έως καταστρεμμένος.

Εντοπίζεις λοιπόν, στις δύσκολες συνθήκες, μια ευκαιρία για το brand σου. Δικαίως, σκέπτεσαι να την εκμεταλλευτείς. Και ποιός είναι ο πιο κατάλληλος για να σου υποδείξει τον τρόπο;  Μα φυσικά ο Βρετανός σύμβουλος – τέως σκιέρ νυν γκουρού του μάρκετινγκ σύμβουλος -που γνωρίζει τα της Ελληνικής κοινωνίας όσο εμείς τα της Ελισάβετ.  

Λογικό. Βρετανός εξ Αγγλίας συμβουλεύει εν Ελλάδι Γερμανό πώς θα βελτιώσει την εικόνα του luxury brand την εποχή που δεν έχουμε ψιλά για κουλούρι. Ο Βρετανός σκέφτεται αγγλοσαξωνικά και θέλει να εφαρμόσει κάτι που πέτυχε στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, ο Γερμανός δεν σκέφτεται καθόλου και ο Έλληνας καλείται να αγοράσει. Βούντερμπαρ!

Τα manuals το λένε ξεκάθαρα: η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν πραγματικά global manager είναι να μπορεί (και να θέλει) να κατανοήσει και να σεβαστεί την κουλτούρα του κάθε τόπου και των ανθρώπων που καλείται να διοικήσει. Δεν είναι κατακτητής, υπάλληλος είναι, και καλό είναι να μην το ξεχνάει.

Advertisements
This entry was posted in χιούμορ, κοινωνία, miscellaneous, thoughts, venting and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο πολυεθνικός μάνατζερ

  1. TSAKONA ALEXANDRA says:

    LOVED IT!! … wirklich … wunderbar!!!

  2. Dimitris R says:

    Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι ζηλεύουν και κάτι ντόπια φυντάνια, αμόρφωτα και ακαλλιέργητα ως επί το πλείστον, τα οποία κοπιάρουν τη μαλακία και γίνονται πιο μαλάκες κι απ΄τον μαλάκα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s