Η απενοχοποίηση της τσίχλας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.


Όταν ήμουν μικρή οι τσίχλες ήταν Chiclets Adams και ήταν απαγορευμένος καρπός. Τόσο objects of desire ήταν, που τις μοιραζόμασταν ως εξής: μασούσε ας πούμε τσίχλα η Μαριλίζα (αληθινό περιστατικό), ζήλευες, δεν είχε δεύτερη να σου δώσει αλλά με τεράστια προθυμία μοιραζόταν αυτήν που είχε στο στόμα της! Κι εσύ (εγώ), χωρίς δεύτερη σκέψη, την έπαιρνες και ήσουν στον έβδομο ουρανό. Σηκώνεται η τρίχα μου μόνο που το θυμάμαι. Το ότι μάσησα κάποτε την ίδια τσίχλα με την Ξενογιαννακοπούλου στο σχολικό, δεν είναι όμως το θέμα μου.

Το θέμα μου είναι ότι η τσίχλα – μαστίχα ακόμα για τους περισσότερους back then – απαγορευόταν αυστηρά στο σχολείο και γινόταν κατ’εξαίρεση ανεκτή στο σπίτι, μόνο μετά από ατέλειωτα κι ανυπόφορα παρακάλια, και μόνον υπό τον όρο ότι θα την μασούσες με το στόμα κλειστό και χωρίς να θορυβείς. Με το πρώτο “κλιτς” η τσίχλα ήταν παρελθόν. Κι ενώ η μέντα εξατμιζόταν απ’τη γλώσσα σου, εσύ μάθαινες πως δεν είναι καθόλου μα καθόλου καθώς πρέπει να μασάς σαν κατσίκα (η κατσίκα εμένα μια χαρά ζώο μου φαινόταν, το γενάκι της λίγο με προβλημάτιζε – αυτό στ’αλήθεια θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για μια καθώς πρέπει δεσποινίδα).

Σήμερα η τσίχλα έχει απενοχοποιηθεί. Τα μηρυκαστικά είναι καταφανώς στη μόδα, έχουν κατακλύσει τάξεις, γραφεία, τηλεοπτικά στούντιο, καφέ, μπαρ και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορείς να μαντέψεις το γούστο του άλλου, απ’το χρώμα της τσίχλας που περιφέρει με μαεστρία από τη μια σιαγώνα στην άλλη. Η Χρύσα, για παράδειγμα, αγαπάει τις φράουλες μιας και το τσιχλάκι της, αυτό το γλυκούλι μπαλάκι που παίζει χαριτωμένα, με ανοικτό το στόμα και πλαταγίζοντας το γλωσσάκι της, είναι πάντα ροζ (ασορτί με το κραγιόν και, υποθέτουμε, το στρινγκ).

Η τσίχλα είναι γένους θηλυκού, όπως άλλωστε και η κατσίκα. Τυχαίο; Δεν ξέρω, αλλά τα στατιστικά δείχνουν συντριπτική πλειοψηφία γυναικών που μασούν κατ’αυτόν τον τρόπο. Προκλητικά. Θορυβωδώς. Κακόγουστα. Κορίτσια έλεος! Κρατήστε την τσίχλα σας για τον εαυτό σας.

ΥΓ1. Τώρα μόλις συνειδητοποίησα την ετυμολογία της λέξης τσίχλα…chiclets…τσίκλετς, τσίκλες, τσίχλες. Yeah!
ΥΓ2. Το εξαιρετικό άσμα είναι η Κατσίκα από το Mazoo and the Zoo, στίχοι-μουσική Μάνος Βαφειάδης

Advertisements
This entry was posted in χιούμορ, κοινωνία and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η απενοχοποίηση της τσίχλας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

  1. Philippa says:

    …σα να βλέπω τον Νικολόπουλο μπροστά μου …”μα γιατί πουλάκια μου μασάτε τσικλα και είστε σαν κατσίκες?” …:))

  2. Ytzav says:

    Πόσο μα πόσο συμφωνώ! όσο για το τραγουδάκι, απλά θεϊκό!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s